Riječ predsjednice

Udruga Cjelovit život je u svom trogodišnjem radu okupila građane, volontere, koji žele kreativno djelovati u svojoj sredini a i šire. Kao vjernici vodimo se mišlju da je vjera bez djela mrtva, pa nas i to potiče na javno djelovanje. Aktivnosti temeljimo na kršćanskim vrjednotama poimanja čovjeka i socijalnom nauku Katoliočke crkve. Ta nam činjenica nije ograničila, nego naprotiv, proširila područja djelovanja. Promatrajući sve ljude kao braću i sestre u Kristu, otvaramo se dijalogu i suradnji svim ljudima, bez obzira na jezik, nacionalnu i vjersku pripadnost. Smatramo da je u suvremenom vjerniku uz vlastiti duhovno prožet život neophodano i javno djelovanje kako bi uistinu bio cjelovita osoba. Otuda i ime udruge Cjelovit život.

Često smo svjedoci „prividne tolerancije“ u društvu, a ona štetno djeluje (nije  stvarna) i otupljuje korisnu dinamiku društva. Uz to ona zlorabi dato nam vrijeme i živote svih nas. U svom djelovanju ne tražimo sukob nego  prostor za međusobnu toleranciju. Naše javno djelovanje podrazumjeva socijalnu osjetljivost i odgovornost, izgradnju istinske demokracije, uvažavanje različitosti na način da čuvamo osobnu slobodu i vrijednosna načela drugih koja su usmjerena na opće dobro svih u društvu, bez suptilne diktature mišljenja bilo koga nad bilo kim, izgradnju empatije i naglašavajući ispit savjesti svakog ponaosob. Što se tiče slobode djelovanja i misli, mislim da čovjekov život ima puno razina i odnosa, a u svaki stupanj se ugrađuje čimbenik  slobode. Kao vjernica mislim da je Bog najviši stupanj ljubavi prema slobodi i da čovjekovu životu daje slobodnu volju.

Ativnosti koje smo provodili i koje su u tijeku odraz su naših moralnih načela koja crpimo iz vjere koju nastojimo živjeti. Komercijalni svijet nastoji sreću pretvoriti u proizvod, koja je tako krivo prikazana, uz to sve nedostupnija sve većem broju ljudi u svijetu. Sreća nije proizvod, nego stanje duha, a kako bi se ostvarila upućeni smo jedni na druge. Udruga Cjelovit život je do sada svojim članovima priskrbila mnoštvo ugodnih trenutaka, druženja uz kreativan rad, istupanje s prepoznatljivim projektima, mogućnost osobne i zajedničke prezentacije, nova prijateljstva, i uistinu nas upućuje jedne prema drugima. Radujemo se novim kontaktima i novim članovima Udruge.

Tanja Kodžoman-Križanac

Aktualno