Nedjelja radi čovjeka

Udruga Cjelovit život iz Sinja pridružuje se kako prošle tako i ove godine Europskom danu za neradnu nedjelju u organizaciji međunarodne udruge European Sunday Alliance (Savez za neradnu nedjelju) u nastojanju osvješćivanja vrijednosti nedjelje pod antropološkim, kulturalnim, socijalnim, gospodarskim i vjerskim vidom. Upozoravamo da se danas gubi europski civilizacijski identitet nedjelje, te želimo progovoriti o zaštiti i očuvanju nedjelje za čovjeka. 

Nedjelja je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje. Vrijednost slobode nedjelje tijesno je povezana s poimanjem čovjeka. Kako bi se čovjek mogao razvijati kao osoba, kako bi se mogao razvijati u svojoj višedimenzionalnosti i zauzimati se za ljudskije društvo, potrebno mu je osigurati prostor i vrijeme slobode. Društvena suglasnost o ljudskoj biološkoj potrebi za odmorom sadržana je u radnom zakonodavstvu kojim se uređuje maksimalan broj dnevnih i tjednih radnih sati, te pravo na dnevni, tjedni i godišnji odmor. 

Opširnije:Nedjelja radi čovjeka

Cjelovit život na europskoj razni!

European Sunday Alliance, međunarodna organizacija za neradnu nedjelju, koju je Udruga podržala organiziravši nekoliko kativnosti u sklopu 4MarcCampaign-a, objavila je izvještaj naše udruge na svojim stranicama. Među brojnim europskim državama tako se zaslugom Udruge Cjelovit život našla i Hrvatska - jedina koja je u Hrvatskoj još podržala akciju bila je Hrvatska biskupska konferencija (svojom objavom za medije).

Izvještaj možete vidjeti na stranicama ESA-e (malo spustite dok ne dođete do "Croatia"), a možete ga pročitati i ovdje.

Okrugli stol "Savez za neradnu nedjelju"

Povodom obilježavanja dana Europskog saveza za nedjelju (ESN) koji se obilježava 4. ožujka, u dvorani Gospe Sinjske sinoć je, u organizaciji udruge Cjelovit život, održan okrugli stol Savez za neradnu nedjelju, na kojem se govorilo o problemu rada nedjeljom. Prof. Velimir Borković istaknuo je kako problem rada nedjeljom u RH ne trebaju nužno rješavati institucije države. Podsjetio je na tvrdnju kako smo zemlja s 87 posto katolika, te je pozvao građane da nedjeljom ne odlaze u trgovine, jer bi to vlasnike navelo da ih nedjeljom ne drže otvorene.

 

Opširnije:Okrugli stol "Savez za neradnu nedjelju"

Udruga Cjelovit život podržala inicijativu Europskoga saveza za nedjelju

Udruga Cjelovit život iz Sinja podržala je u subotu 3. ožujka 2012. inicijativu Europskoga saveza za nedjelju i organizirala javni skup na Sinjskoj pijaci ujutro od 10 do 12 sati, kada najveći broj Sinjana na pijaci uživa u suncu i u subotnjoj kavi. Bio je to svojevrstan nastavak okrugloga stola održanog dva dana ranije u Dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske na kojemu su nadahnuto govorili dr. Neven Šimac, fra Bože Vuleta i Marijana Petir u korist neradne nedjelje.

Opširnije:Udruga Cjelovit život podržala inicijativu Europskoga saveza za nedjelju

Cjelovit život za neradnu nedjelju

Prije godinu dana pokrenuta je inicijativa Europskog saveza za nedjelju (ESN), kao širokog kruga civilnog društva diljem Europe, s ciljem da se na nacionalnim razinama i na onoj Europske unije zaštiti nedjelja, slobodna od rada i blagdan za sve.  Ove godine ESN u nedjelju 4. ožujka obilježava European Day for a Work free Sunday - 4MarchCampaign!

Opširnije:Cjelovit život za neradnu nedjelju

Aktualno