Godišnja skupština Udruge Cjelovit život 2014.

Udruga Cjelovit život djeluje u Sinju četiri godine, a osnovali su je građani, vjernici Gospina grada u nadi da će volonterskim radom življe sudjelovati u životu  grada, punije i djelotvornije živjeti svoju vjeru. Naime, glavna okosnica djelovanja udruge je provođenje i zaživljavanje Socijalnog nauka Crkve. Svjedoci smo koliko papa Franjo naglašava takvu potrebu djelovanja u suvremenom svijetu.Crkva nije samo hijerarhijska struktura, nego, više nego ikad, potrebno jedinstvo klera i laika i cijelog naroda Božjeg.

Slijedeći ime po kojem nas prepoznaju (Cjelovit život), nastojali smo cjelovito gledati na stvarnost, pronalaziti prikladne načine skretanja pozornosti javnosti na probleme i animiranja određenih društvenih struktura za opće dobro i koristiti potencijale naše sredine iz koje i crpimo teme naših aktivnosti.

Upravo to što crpimo teme iz svog vremena i okruženja čini nas aktualnim, ali nosi i odgovornost u javnosti. Nadamo se da je intonacija naših poruka prepoznata, a i dalje će mo ih još kvalitetnije predstavljati. No, to ne dolazi samo od sebe, nego ustrajnim radom i domišljatošću svakog člana Udruge. Ne smijemo zaboraviti da Udruga živi na zajedničkim snagama a ne na individualnim porivima i slabostima. Zato mislim da su dosadašnji članovi uistinu dali velik doprinos radu i prepoznatljivoti Udruge, ugradili u nju svoja prijateljstva, odvojili vrijeme, svoje znanje, uključili svoja poznanstva i veze, ne samo lokalno nego na razini cijele Hrvatske, i, što je po mom mišljenju najvažnije, rade to sa srcem i kao ljudi i kao vjernici .

Moramo biti svjesni da je uz sve ovo važno zadržati kontinuiranost rada, naročito kroz započete projekte, a to su:

- Projekt Dječjeg tjedna koji mislimo dalje razvijati i ići prema sredstvima Europskih fondova
- Projekt edukacije i duhovnog rasta i djelovanja kroz socijalni nauk Crkve „Vjera u nevjeri
- Projekt vezan za problematiku mladih i odrastanja koji smo nazvali „Između slobode i zakona
- Svake godine provodimo literarne natječaje za osnovne i srednje škole, vezane za prigodne datume
- Provoditi aktivnosti koje proizlaze iz socijalnog nauka Crkve.

U planu su još neki projekti vezani za Eko-sekciju, ali to je još perspektiva. Također imamo izvjesnih planiranih aktivnosti vezanih za obilježavanje tristote obljetnice Alke i Velike Gospe, koja se obilježava sljedeće, 2015. godine.

Moram reći da je Udruga Cjelovit život pridruženi član Europske inicijative za neradnu nedjelju (European Sunday Alliance) i da smo prije tri godine bili jedina Udruga u Hrvatskoj koja je obilježila taj dan, a dobili smo i pismenu zahvalu središnjice i povratnu poruku.

Nastojimo kroz isprepletenost djelovanja s drugima razvijati trajnu konstruktivnu i otvorenu komunikaciju, osluškivati, čuti i poraditi na toleranciji i poštovanju različitosti, poticati kreativnost i pojedinca i grupe. To radimo kroz sekcijsko djelovanje Udruge. Sudjelujemo u svim humanitarnim akcijama koje su provođene na ovom području, a neke smo i sami organizirali.

Dužnost mi je, ali i pravo zadovoljstovo samo u crticama nabrojiti rezultate rada protekle godine:

- Sudjelovanje na Sajmu mogućnosti
- Edukativni i rekreativni izlet u Makarsku
- Ispomoć u branju maslina u Makarskoj
- Obilježavanje i radost susreta prigodom obolježavanja oslobođenja generala Gotovine i Markača
- Održavanje Dječjeg tjedna
- Sudjelovanje na Božićnom sajmu
- Posjet domu nemoćnih i bolesnih kod sestara milosrdnica u Sinju u Velikom tjednu
- Humanitarna akcija za dvije sestre bez roditelja
- Humanitarna akcija za djecu u Tanzaniji
- Posjet Cenacolu na Ugljanima
- Obilježavanje Dana voda i Dana planeta Zemlje i prigodni literarni natječaj pod nazivom „Voda priča…“. Sredstva za nagrade donirao je grad Sinj
- Dvodnevni obiteljski edukativni i rekreativni izlet na Velebit i hodočašće Gospi od Krasnog
- Sudjelovanje u prikupljanju potpisa za referendum „U ime obitelji
- Izlet u europski Jeruzalem, u Sarajevo
- Ponovno Dječji tjedan i Božićni sajam
- Održavanje predavanja dr. med. Sanje Martinović-Čikara u školama o raznim ovisnostima i poremećajima prehrane
- Edukativna predavanja mr. sc. Ivane Župić u osnovnim školama o ambroziji, te osam predavanja u okviru Nacionalnog programa „Školsko voće“, koja su održana u školama na našem području
- Održavanje okruglog stola „Krizna ponašanja u adolescenciji
- Obilježavanje Dana života 2014. uz predavanje prof. dr. sc. fra Luke Tomaševića „Filozofsko i teološko poimanje života

Ovom prilikom posebno zahvaljujem predavačima koji su nam u Godini vjere, koja je za nama, iz mjeseca u mjesec održavali mjesečne tribine o različitim temama. Idemo redom, jer oni to zaslužuju:

 1. Prof. dr sc. fra Ante Vučković: „Vjera u nevjeri“
 2. Dr. sc. fra Ante Čovo: „Vjera i kultura“
 3. Prof. dr. sc. fra Ante Arap: „Vjera i nada“
 4. Doc. Dr. sc. Hrvoje Relja: „Bog vjere i Bog filozofa“
 5. Prof. dr. sc. Marko Trogrlić: „Biti vjernik u suvremenom svijetu – Nemoguća misija“
 6. Prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić: „Vjera i djelotvorna ljubav“
 7. Doc. Dr. sc. Maja Poljak: „Vjera i znanost“
 8. Prof. dr. sc. don Ante Mateljan: „Vjera i zdravlje“
 9. Prof. dr. sc. Goran Kardum: „Psihologija religioznosti u životnim poteškoćama“
 10. Dr. sc. Vice Batarelo: „Zašto braniti brak kao zajednicu muškarca i žene?“
 11. Prof. dr. sc. don Nikola Bižaca: „Naglasci pontifikata pape Franje“

Sve su to bila predavanja na najvišoj razini, edukativna i sa snažnom porukom. To nam je donijelo obavezu da ustrajemo i na kvaliteti i na kontinuitetu.

Zahvaljujem također prof. fra Nedjeljku Jukiću, dipl. ing. Mirjani Dadić i mr. sc. Ivani Župić na izvrsnim predavanjima povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Također hvala g. Vjeri Malbaša, dr. Vesni Krolo, Slavenki Maršić, časnim sestrama vrtića Blagovijest, g. Ani Križanac iz gradskog dječjeg vrtića,KUD-u Hrvace, zboru glazbene škole Jakova Gotovca, Klapi Sinj, Klapi Hrvace, g. Ivici Vrci, dječjim klapama Luč iz Splita, Bepo iz Omiša i Biokovski slavuji iz Zagvozda, dječjem kazalištu „Karol Wojtyła“ iz Kaštel Kambelovca, Pučkom kazalištu iz Sinja, Gradskom kinu, AB-Fotu, g. Ivici Ćosiću, Vodovodu i čistoći, osoblju na portirnici u Samostanu.

Posebno zahvaljujemo samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske, gvardijanu fra Petru Klapežu i župniku fra Anti Bilokapiću, koji uvijek najavi naša događanja, gradu Sinju koji nas financijski podupire i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradonačelniku koji je uvijek pun razumijevanja za naš rad.

Rad Udruge podupiru i osobe koje nisu formalni članovi, ali su uvijek tu, odazivaju se na savki naš poziv i doprinose radu. Spomenut ću ih i zahvaliti im na spremnosti i radosti suradnje: Iva Delić, Danijela Tripalo, Martina Vlašić, Maša Kulić, Đorđe Šego, Katica Žmire, Nikolina Matić, Anita Buljan, Ana Romac, Edita Vrca,Vesna Klarić, Ankica Panza, Mira Katić, Željko Viculin, Željko Sesardić , Marija Barać, Marija Šušnjara, Marija Cvitković, Marija Cvrlje, Mirjana Milun, te ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića na Hanu Tomislav Budimir.

Ovdje ću posebno naglasiti rad pun entuzijazma Edite Poljak koja s djecom Osnovne škole Ivana Mažuranića svake godine priprema izvanredan prigodni program za Dječji tjedan. To nam je svima pokazatelj da su djeca puna potencijala, ali je na starijima odgovornost oko prepoznavanja i usmjeravanja mladih.

Vidimo da zaista postoji potreba rada s mladima i djecom, nije uvijek jednostavno, ali može se i mora, tako da ćemo ustrajati u tome i proširiti djelovanje na druge općine i možda bratske gradove, npr. Šibenik koji već tradicionalno ima Dječji festival. To naglašavam zato što su nam se ove godine najavile udruge iz drugih gradova koje znaju za naš rad i nude svoj doprinos u Dječjem tjednu, tako da smo digli rad na županijsku razinu.

Sve pretnodno navedeno je rezultat timskog rada. Zato veliko hvala Bogu i našoj Gospi Sinjskoj te svakom članu Udruge koji gradi našu cjelovitost. Zahvaljujem na svim dobronamjernim sugestijama, na strpljenju, na invetivnosti , na temeljitosti, na požrtvovnosti i na vlastitom odricanju i radu, na pjesmi i humoru, na poletu i radosti izleta i putovanja, na nadi i vjeri u rast Udruge. Od srca hvala jer svi su oni lice i snaga Udruge, a u rad ste uključili svoje i naše najveće blago a to su djeca naše Udruge.

Predsjednica Udruge Cjelovit život, dr. stom. Tanja Kodžoman -Križanac

Aktualno